Actualment vivim en una societat cada vegada més globalitzada i més exigent. Tenim infinitat d’ obligacions i cada vegada ens costa més fer quadrar les nostres agendes. Podem dir que se’ns fa realment difícil trobar aquells petits moments per dedicar únicament a nosaltres mateixos i a la millora del nostre benestar i salut.

 

Per sort, però, cada vegada tenim més clar que necessitem cuidar el nostre cos. Si som conscients d’això segur que serem capaços d’organitzar la nostra vida diària per encabir-hi un petit però valuós temps reservat per nosaltres i el nostre benestar.

 

La primera pregunta que cal resoldre és quin és el tipus d'exercici adequat per cadascú de nosaltres, quina és la intensitat idònia de pràctica i quin temps hi hem de dedicar. Aquests i altres aspectes dependran de les característiques individuals de cada persona i es recomanable comptar amb l'assessorament d'un professional. Com a orientació podem dir que els exercicis recomanats seran els aeròbics, és a dir, més o menys perllongats i unes intensitats baixes o moderades. Alguns exemples podrien ser el córrer, el caminar, la bicicleta, la natació,...

 

A continuació esmentarem alguns dels beneficis de l'exercici físic sobre la salut.

 

- Enfortiment de les articulacions (lligaments, cartílags,..)

 

- Estimula la regeneració del teixit ossi.

 

- Prevé l'osteoporosi.

 

- Prevenció de migranyes.

 

- L'alliberació d'endorfines produeix sensació de benestar.

 

- Millora l'aportació d'oxigen als diferents teixits i òrgans del cos.

 

- Redueix el risc a patir hipertensió.

 

- Redueix la possibilitat de patir infarts de miocardi o cerebral.

 

- Millora la capacitat pulmonar.

 

- Estimula la descomposició de grasses i evita l'aparició de colesterol.

 

- Redueix el risc a patir diabetis.

 

- Millora les nostres defenses davant de les infeccions.

 

Com veiem els beneficis són presents en tots els sistemes que regulen el nostre cos: sistema respiratori, cardiovascular, múscul esquelètic, endocrí, metabòlic, immunològic,...

 

I a més d'aquests beneficis i molts més la pràctica d'exercici físic també té una incidència molt important sobre l'aspecte emocional, ja que ens ajuda a desconectar dels nostres problemes i afavoreix les relacions socials.

 

Així doncs, si sabem que la pràctica regular i controlada de l'exercici físic produeix tota aquesta sèrie de beneficis, perquè a vegades ens costa tant trobar el nostre moment per dedicar a fer exercici físic saludable?

 

En propers articles anirem aprofundint en els diferents tipus de treball que componen una bona planificació de l'exercici físic així com exemples sobre la manera de treballar.


Jordi Torruella

Preparador físic